Andrológia

Az andrológiai kivizsgálás, azaz a férfi nemzőképesség vizsgálata, minden gyermekre vágyó pár esetében az elsőnek elvégzendő vizsgálatok közé tartozik, hiszen a kívánt terhesség elmaradásának hátterében az esetek többségében a férfi partner oldalán (is) találunk valamilyen eltérést.

Az esetek többségében nem lehet egyértelmű okot megállapítani a spermatermelés zavarának hátterében. Ismert, hogy külső ártalmak negatívan befolyásolják az ondósejtek minőségi mutatóit (láz, szauna, forró fürdő, biciklizés, alkoholfogyasztás és főleg a nikotin), azonban a stressz gyakran kisebb szerepet játszik, mint ahogy azt szubjektíven érzékelik az érintettek. Rosszindulatú daganatos megbetegedések kezelése során végzett kemoterápia szinte mindig kedvezőtlen hatással van a spermaminőségre, bizonyos esetekben hormonális egyensúlyhiány vagy genetikai ok ismerhető fel a háttérben.

Annak tisztázása érdekében, hogy a pár férfitagja esetében ilyen zavar szerepet játszik-e felesége/élettársa terhességének elmaradásában, andrológiai szakvizsgálat elvégzése szükséges.

Az andrológiai szakvizsgálat egyrészt a férfi nemi szervek fizikális, másrészt az ondó mikroszkópos vizsgálatát és andrológiai véleményezését jelenti, melyet andrológus szakorvos végez.

Első lépésként minden esetben spermavizsgálatnak kell történne, mert ennek eredményét fogja az andrológus szakorvos a vizsgálat kapcsán értékelni!

A kivizsgálás menete:

I. Spermavizsgálat
Első lépésként kérjük, hogy spermavizsgálat céljából honlapunk időfoglaló rendszerében Dr. Fancsovits Péter embriológus laborvezetőhöz foglaljon időpontot.

A vizsgálattal kapcsolatban kérjük az alábbiak figyelembevételét:

1. A mintaadás indulás előtt otthonában történik az alábbiak szerint:
A rendelőben kapott vagy gyógyszertárakban beszerezhető műanyag, fedeles vizeletpohár tetejét vegye le. Ügyeljen arra, hogy ne érintse a steril edény belső falát!
Mossa meg kezét és nemi szervét alaposan szappannal, öblítse le bő vízzel és törölje szárazra papírtörlővel. (A szappan maradványai elpusztíthatják az ondósejteket.) Végezzen önkielégítést. Fogja fel a teljes ondómennyiséget az edényben. Ne használjon óvszert vagy kenőcsöt.
Zárja le a poharat a fedéllel és alkoholos filccel írja rá nevét és születési dátumát.
Fontos, hogy a mintát közvetlenül a vizsgálatra való indulás előtt adja le. Testmelegen, belső zsebben szállítva hozza magával a rendelőbe!

2. Az ondóvizsgálat csak akkor ad megfelelően értékelhető eredményt, ha az utolsó ondótávozás négy-öt nappal a mintaadás előtt történt. Amennyiben ez nem így történt, kérjük jelezze a vizsgálat előtt!

3. A minta leadását követően azonnal távozhat, a lelet elkészültét nem kell megvárnia.

II. Szakorvosi vizsgálat

Az orvosi vizsgálatra a minta leadását követő hetekben, külön andrológiai vizsgálatra foglalt időpontban a rendelőben kerül sor Dr. Weninger Tibor andrológus szakorvosnál. Ekkorra az ondóvizsgálat eredménye elkészül, a teljes leletét a helyszínen kapja kézhez. Az orvosi vizsgálaton a herék, prosztata fizikális és ultrahangos vizsgálata történik.

Az orvosi vizsgálatra korábbi leleteit kérjük hozza magával!

Együttműködését köszönjük.

<< Vissza a szakrendelésekhez

 
 
logo

térkép

 
 
Rendelő kívülről

  Bejárat
Az intézet bejárata közvetlenül az utcáról nyílik, a lépcsőházba nem kell bemenni.
  Parkolási lehetőségek
Az utcai parkolóóra SMS száma:
+36-(20/30/70)-763-0201
A parkolás díja 600 Ft/óra.
 
 

MedEnd© 2024 Minden jog fenntartva.   i