Hétfő, szerda Kedd, csütörtök
09:00 - 15:0009:00 - 15:00

Andrológia

Az andrológiai kivizsgálás, azaz a férfi nemzőképesség vizsgálata, minden gyermekre vágyó pár esetében az elsőnek elvégzendő vizsgálatok közé tartozik, hiszen a kívánt terhesség elmaradásának hátterében az esetek többségében a férfi partner oldalán (is) találunk valamilyen eltérést.

Az esetek többségében nem lehet egyértelmű okot megállapítani a spermatermelés zavarának hátterében. Ismert, hogy külső ártalmak negatívan befolyásolják az ondósejtek minőségi mutatóit (láz, szauna, forró fürdő, biciklizés, alkoholfogyasztás és főleg a nikotin), azonban a stressz gyakran kisebb szerepet játszik, mint ahogy azt szubjektíven érzékelik az érintettek. Rosszindulatú daganatos megbetegedések kezelése során végzett kemoterápia szinte mindig kedvezőtlen hatással van a spermaminőségre, bizonyos esetekben hormonális egyensúlyhiány vagy genetikai ok ismerhető fel a háttérben.

Annak tisztázása érdekében, hogy a pár férfitagja esetében ilyen zavar szerepet játszik-e felesége/élettársa terhességének elmaradásában, andrológiai szakvizsgálat elvégzése szükséges.

Az andrológiai szakvizsgálat egyrészt a férfi nemi szervek fizikális, másrészt az ondó mikroszkópos vizsgálatát és andrológiai véleményezését jelenti, melyet andrológus szakorvos végez.

A vizsgálattal kapcsolatban kérjük az alábbiak figyelembevételét:

1. A mintaadás indulás előtt otthonában történik az alábbiak szerint:
Bármely patikában beszerezhető egy műanyag, úgynevezett „fedeles vizeletpohár”. Ez lesz a mintagyűjtő edény. Ennek tetejét mintaadáskor vegye le. Ügyeljen arra, hogy ne érintse a steril edény belső falát!
Mossa meg kezét és nemi szervét alaposan szappannal, öblítse le bő vízzel és törölje szárazra papírtörlővel. (A szappan maradványai elpusztíthatják az ondósejteket.)
Fogja fel a teljes ondómennyiséget az edényben.
Ne használjon óvszert vagy kenőcsöt.
Zárja le a poharat a fedéllel és alkoholos filccel írja rá nevét és születési dátumát.

Fontos, hogy a mintát közvetlenül a vizsgálatra való indulás előtt adja le. Testmelegen, belső zsebben szállítva hozza magával a rendelőbe, ahova a levételtől számított legkésőbb egy-másfél órán belül érjen!

2. Az ondóvizsgálat csak akkor ad megfelelően értékelhető eredményt, ha az utolsó ondótávozás négy-öt nappal a mintaadás előtt történt. Amennyiben ez nem így történt, kérjük jelezze a vizsgálat előtt!

3. A minta leadását követően azonnal távozhat, a lelet elkészültét nem kell megvárnia.

4. Az orvosi vizsgálatra (andrológiai vizsgálat) a minta leadását követő hetekben, külön egyeztetett időpontban a rendelőben kerül sor. Ekkorra az ondóvizsgálat eredménye elkészül, a teljes leletét a helyszínen kapja kézhez.

Korábbi leleteit kérjük hozza magával az orvosi vizsgálatra!

Együttműködését köszönjük!

<< Vissza a szakrendelésekhez

 
 
logo

térkép

 
 
Rendelő kívülről

  Bejárat
Az intézet bejárata közvetlenül az utcáról nyílik, a lépcsőházba nem kell bemenni.
  Parkolási lehetőségek
Az utcai parkolóóra SMS száma:
+36-(20/30/70)-763-3022
A parkolás díja 440 Ft/óra.
 
 

MedEnd© 2021 Minden jog fenntartva.   i